Ticari Araç Motor Yapımı
Ticari Araç

Ticari Araç Motor Yapımı

Ticari araçların hararet yapması, zamanla yıpranması, yağsız kullanılması ve farklı sebeplerden ötürü motorun hasar görmesi durumunda motor yapımı işlemi uygulanmaktadır.

Motor yapımı bir çeşit rektifiye işlemi olarak bilinmektedir. Motor yapımı ile aracın motoru çalışması gereken standartlara uygun bir hale getirilerek araca canlılık kazandırılmaktadır.

Motor yapımı işlemi, pistonlar ve silindirlerden başlamaktadır. Silindirlerin içerisinde oluşan yanma sırasında bir sızıntının olması, patlama veya yanma işleminin verimliliğini azaltmaktadır. Pistonun aşağı yukarı hareket etmesi sonucunda oluşan aşınmalar motor yağ yakmaya başlamaktadır. Sistemde meydana gelen korozyon bir süre sonra motor soğutma sisteminin çalışmasına engel olmaktadır. Doğru bir şekilde soğutma yapmayan motorda ise hararet oluşmaktadır.

Ticari Araç Motor Yapımı Nasıl Gerçekleşir?

Araçlarda motor yapım işlemi düzeltme olarak değerlendirilmektedir. Mevcut motorun belirli işlemlerden geçerek düzeltilmesi için yapılan işlemlerin tümünü kapsamaktadır.
  1. Motor bölümü araçtan ayrılarak işlemlere başlanır. Bu esnada motor bağlantılarının düzgün bir şekilde sökülmesi gerekir.
  2. Kültütör kapağı sökülerek işlemlere devam edilir. subap kapağı alınır ve subap lastikleri, subap gaydları düzgün bir şekilde sökülerek yuvaları taşlanır. Duruma göre subap kapağı da bu sırada taşlanır.
  3. Motor yapımı sırasında subap kontrollerinin düzgün bir şekilde yapılması gerekir. Tüm subapların veya şekli bozuk olanlarının değişimi yapılmalıdır. Lastik değişimi yapılarak lifterler kontrol edilir.
  4. Blok içerisinde bir atıklık olup olmadığına bakılmaktadır. Yapılan ölçümler sonucunda atıklık varsa taşlama işlemi yapılmalıdır. Motor pistonlarının segmaları bu sırada kontrol edilir ve değiştirilir.
  5. Piston pimleri, kasnak ve diğer motor parçaları sökülür. Sökülen parçaların durumuna bakılarak gerekli bölümlerin değişimleri yapılır. Değişim gerektirmeyen bölümler için ayrıntılı temizleme işlemi yapılmalıdır.
  6. Toplama sırasında kapak saplamalarında herhangi bir durum oluşmasa dahi değiştirme işlemi gerçekleştirilir.
  7. Tüm contalar düzgün bir şekilde kontrol edilir ve gerekli durumlarda değişimleri yapılır. İşlemler sonucunda motorun tekrar toplanması aşamasına geçilir.
Motor bu işlemler sonucunda yeni bir sistem olarak çalışmaktadır. Motor yapımı işlemi doğru bir şekilde yapıldığı takdirde motor, uzun yıllar ömrünü koruyarak performansına devam eder. 

İlgili Konular

Kışın Araçta Kontrol Edilmesi Gerekenler

Kışın Araçta Kontrol Edilmesi Gerekenler

Kışın aracınızın için dikkat edilmesi gereken bölgeler şu şekilde sıralanabilir; • Lastikler • Motor yağı ve hidrolik sistem sıvıları • Silecek ve aydınlatma sistemleri • Isıtma ve havalandırma sistemleri • Filtrelerin kontrolü ve değişimi • Egzoz bakımı Yukarıdaki durumlara dikkat ederek zorlu kış şartları boyunca aracınızı gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Dikkat edeceğiniz bu durumlar aracınızın sağlığını koruyup ömrünü uzatacaktır. Aynı zamanda sürüş esnasında da sizlere büyük konfor sağlayacaktır.

Rehbere git

Fren Balatası Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Rehbere git
Fren Balatası Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Periyodik Bakımda Neler Yapılmaktadır

Periyodik Bakımda Neler Yapılmaktadır

Periyodik bakımda amaç aracınızın daha güvenli ve sağlıklı çalışması, performansının ise düşmemesidir. Özellikle bakımın düzenli ve belirli aralıklarla yapılması çok önemlidir. Aksatılması halinde ise istenmeyen olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Sizin ve diğer sürücülerin tehlikeye düşmemesi aynı zamanda aracınızın daha büyük sorunlar çıkarmaması için periyodik bakım zorunludur. Aracınız için gereken bakımın aralığını firmamıza sorarak öğrenebilirsiniz. Dizel araç sahibiyseniz 10.000 km’de ve benzinli araçlarda ise 15.000 km’de bakım yapılması uygundur. Yine de emin olamıy...

Rehbere git

Güvenli Sürüş Takip Mesafesi

Trafikte tüm şoförlerin dikkat etmesi gereken kurallardan biri olan takip mesafesi son derece büyük önem taşımaktadır. Güvenli sürüş için takip mesafesi nasıl ayarlanır? Gitmekte olduğunuz sürat ile doğru orantılı şekilde artması gereken takip mesafesi dış şartlar ve sahip olduğunuz donanıma bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Fren sisteminizin ve lastiklerinizin doğru bir şekilde çalışıyor olması takip mesafenizi doğru şekilde belirleyebilmenize imkan tanıyacaktır. Aynı şekilde hava şartları uygun düzeyde olmadığında takip mesafenizi arttırarak güvenli sürüşü sağlayabi...

Rehbere git
Güvenli Sürüş Takip Mesafesi